Roman nasıl yazılır?

Roman nasıl yazılır?

İyi bir Roman nasıl yazılır sorusuna kapsamlı bir yanıt veren bu yazımızda, roman karakterleri, kurgusu ve romanla ilgili detaylı bilgilere yer vereceğiz. Geçmişte ortaya çıkmış ya da gelecekte ortaya çıkabilecek olayların edebi bir dille anlatıldığı yazın türüne roman denir. Esasen romanı diğer edebi türlerden ayıran en önemli yanı oldukça uzun metinlerden oluşmasıdır. Roman nasıl yazılır, roman yazma teknikleri, roman kahramanları konusunda bu yazımızda detaylı bilgi vereceğiz.

Roman kelimesinin kaynağı nedir?

Roman kelimesi Roma imparatorluğu döneminde yerli halkın günlük yaşamda iletişim kurmak maksadıyla kullandığı latinceye verilen addır. Esasen bir dili tanımlasa da roma metinlerinin uzun olması hasebiyle benzer uzun hikayeler roman olarak adlandırılmaya başlamıştır. Roman isminin kaynağı budur. Romenler ya da romanlar gibi toplumlarla ilişkili bir kavram değildir.

İyi bir roman nasıl olmalıdır?

İyi bir roman nasıl olmalıdır sorusuna en genel yanıtı tüm insanları ilgilendirilebilecek bir konuda olmalı yani insancıl bir nitelik aşımalıdır diyebiliriz. Romanlardaki olay silsilesi dengeli bir kurguya sahip olmalı ve romanın her bölümünde bu kurgu yazar tarafından kontrol edilmelidir. Olay örüntüsü akla yatkın olmalı ve kendi içinde bir mantık oluşturmalıdır zira okuyucuyu romanın içine çekmenin en önemli yanı bu tutarlı ve mantıksal örüntüdür.

Roman kahramanları nasıl seçilmelidir?

Roman yazarken en önemli unsurlardan bir tanesi de kahramanların seçimidir. Ana karakterler ve yan karakterler kurgu içerisinde sırıtmamalıdır ve uygun görüldükleri karakter ile uyumlu özellik taşımalıdır. Bir bahçıvan karekteri ile işadamı karakterinin davranış topoğrafyası farklılık göstermelidir.

Roman yazarı; edebi bir yazın yazıyor olmanın farkındalığı ile yarattığı karekterleri kendi iç dünyasından gözlemleyebilmeli ve onları tanıdığı bir kişiden esinlenerek düşünmelidir. Roman içerisindeki davranışlar ve diyalogların karekterlerle uyumlu şekilde kurgulanması oldukça önemlidir. Zira roman da pek çok diğer yazın türü gibi okuyucu kitlesi ile arasında bir bağ kurmayı başardığı ölçüde gücünü ortaya çıkarabilecektir.

Bir okuyucu, roman seçerken ve onu okurken bir amacı vardır ve iş olsun diye bu eylemi gerçekleştirmez. Dolayısı ile Roman okurken gündelik yaşamın her türlü kaygısından uzaklaşıp başka bir dünyaya yolculuk etmek ister. İyi bir romanda okuyucu; kısa süre içinde karakterlerle olumlu ya da olumsuz bağlar kurmaya başlar ve onlarla ilgilenmeye başlar. Yeri gelir karakterin tavrı ile sevinir yeri gelir sinirlenir. Okuyucunun duygu anaforundaki yoğunluk ile romanın. kalitesi arasında bir korelasyon kurmak mümkündür. Çünkü olaylar ve olgulara karşı karekterlerin tavrının  ne olacağını bilmek ister. Kendisini onların yerine koyarak düşünmeye ve duygu durumunu onlara göre düzenlemeye başlar. Bazen bir karekterin davranışını eleştirir. Bu davranışlarda bazen eksik, hatalı yanları tespit eder ve romanı okuyup bitirince genel bir yargıya ulaşır.

Türk edebiyatında ilk romanlar hangisidir?

  • Meddah Anlatıları
  • Halk Anlatıları  (Önde gelenlerinden bazıları: Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin gibi.)
  • Dinî Anlatılar (Hz. Ömer’in savaşları gibi.)
  • Destansı Anlatılar (En çok bilinenleri Dede Korkut Hikâyeleri, Battal Gazi Destanı’dır.)
  • Batı tarzında ilk roman, Tanzimat döneminde Namık Kemal tarafından kaleme alınan “İntibah” romanıdır.
  • Bilinen ilk köy romanı ise Nabizâde Nazım tarafından yazılan “Karabibik” romanıdır.
  • Yusuf Kâmil Paşa tarafından kaleme alınan ve Fenelon’dan çevirdiği “Telemak” ise çeviri türünde ilk roman olduğu bilinmektedir.

Roman yazarken dikkat edilecek hususlar:

Karakterler (Kahramanlar, kişiler)

Mekan (Olay örüntüsünün yaşandığı mekana dair ayrıntılar)

Zaman(Romanın geçtiği zaman ile karakter ve içerik uyumlu olmalıdır.)

Ana tema ve anlatım biçimi

Romanlardaki olaylar, bir kurgu etrafında gelişmelidir. Peki kurgu nasıl olmalıdır?

 

Romanda kurgu nasıl olmalıdır?

  • Giriş  Bölümü(Serim): Olay örgüsünün başlangıç noktasıdır.
  • Gelişme Bölümü (Düğüm): Roman olayının detaylandırılarak karekterlere dair ayrıntıların verildiği bölümdür.
  • Sonuç Bölümü(Çözüm): Yazın içerisindeki olayların ortaya çıktığı ve yargıların netleştiği bölümdür. Okuyucu açısından merak edilen kısımdır.

Konularına göre Roman Türleri

Tarihî romanlar: Tarihsel bir romanı kurgusal olarak anlatan ve gerçekliğin önemli olduğu yazın türüdür. Örnek: Ateşten Gömlek.
Macera romanları

Sık tercih edilen bir roman türüdür ve okuyucu açısından oldukça sevilen akıcı türlerdir. Olay örgüsü kuvvetli olmalıdır. Bu tür de kendi içinde bazı alt türlere ayrılır:
a) Polisiye Romanlar (Macera ve heyecan duygularını artıran romanlar): Örn: Ahmet Ümit / Sis ve Gece.
b) Egzotik romanlar (Yabancı ülkelerin toplumsal özelliklerini, geleneklerini anlatan romanlar) Örnek: Denizler ortasında elli fersah.

Köy romanları
Kırsal alan hikayelerinden oluşur, karakterleri genellikle köylüler ve feodal beyler, ağalardır. Örnek: Çalıkuşu

Sosyal içerikli romanlar
Sık kullanılan bir türdür. Toplumsal olaylar, sınıf çatışmaları genel olarak sıklıkla işlenir bu türlerde. Örnek: Bir g/Vedat Türkali

Psikolojik tahlil romanları
Psikoloji romanları da çok fazla ilgi gören karakterlerin iç dünyasına odaklanan bir türdür. Örnek: Benim Adım Kırmızı / Orhan Pamuk. Puslu Kıtalar Atlası / İhsan Oktay Anar, Suç ve Ceza / Dostoyevski.

İyi bir roman nasıl yazılır, romanda karakterlerin seçimi nasıl olmalıdır? Roman diyalogları nasıl olmalıdır konusunda detaylı bilgiler sunan bu yazımızın sizler için oldukça faydalı olacağına inanıyoruz.

Ünlü yazar ve yayımcı Feridun Andaç anlatıyor: Roman nasıl yazılır?

 


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz