Blog yazısı nasıl yazılır?

Blog yazısı nasıl yazılır?

26.06.2020 – Son yıllarda oldukça popüler olan mesleklerden biri de blog yazarlığı ya da nam-ı diğer blogger olmak. Bu yazımızda blog yazarları ve blogger adayları için iyi bir blog yazısı nasıl yazılır sorusuna yanıt veriyoruz.

Blog nedir?

Blog ifadesi sıklıkla anılsa da anlamı karıştırılan konulardan biridir. Blog bir web sitesi biçimidir fakat her web sitesi blog değildir. Bu yüzden doğru kullanımı açalım biraz. Web siteleri çeşitli konu ve içeriklere sahiptir ve bir kuruluş maksadı, hedef kitlesi vardır. Daha sistemli yayınlar yapmaktadır. Blog ise daha kişisel, kişinin zevkleri, yetenekleri, gezdiği yerleri anlattığı bir günlük ya da online anı defteridir diyebiliriz.

Blogger kime denir?

Blogger ifadesi ise blog yazma işini profesyonel olarak yapan, bu işten para ya da manevi sonuç alan kişilerdir. Herkesin tanıdığı pek çok ünlü blogger bulunabilir hatta farklı farklı bloggerları takip ediyor olabilirsiniz. Zira çağımızın popüler mesleklerinden biri olmaya doğru koşar adım ilerlemektedir.

Wordpress

WordPress

Blog nasıl yazılır?

Blog yazabilmek için öncelikle ücretli ya da ücretsiz bir blog yazılımına ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu yazılımlardan en önemlisi de tahmin edebileceğiniz gibi elbette ki WordPress‘tir.  WordPress basit yönetici arayüzü, çok yönlü yapısı ve harika temaları ile oldukça cazip bir seçenektir.

Blog yazabilmek için ücretsiz WordPress yazılımına bir hostinge ve bir alan adına ihtiyacınız var. Tabi isterseniz wordpress.org’a üye olarak xxxx.wordpress.org şeklinde ücretsiz alan adı ve hostinge sahip bir bloga sahip olabilirsiniz. Tüm bunları hallettikten blogunuzun kurulunu gerçekleştirdikten sonra işin önemli kısmına gelelim. Blog nasıl yazılır.

İyi bir blog için SEO’ya uygun başlık, içerik, etiket, özgün görsellere ihtiyaç var.

Blog başlığı nasıl olmalıdır?

Yazınızın arama motorları tarafından indexlenmesi ve kolaylıkla bulunabilmesi için Arama Motoru Optimizasyonu(SEO) uyumlu olması önemlidir. SEO’ya uygun başlık seçmek önemlidir. SEO’ya uygun başlık, insanların en çok aradığı yapılardan oluşmalıdır. Örnek vermek gerekirse “Blog yazısı nasıl yazılır” oldukça sık aranan bir ifadedir. Siz bu konuda yazı yazacaksanız, daha az aranan ifadelerden kaçınmalısınız. Bu konuda örnek başlıklar: İyi bir blog yazısı nasıl olmalıdır, blog yazısı yazma ipuçları gibi daha spesifik ve dikkat çekici başlıklar olabilir.

Blog yazısı içeriği nasıl olmalıdır?

Blog yazısı da SEO’ya uygun olmalıdır. İlk paragraf anlatmak istediğiniz konunun ana düşüncesini vermeli ve odak anahtar kelimeyi içermelidir. Cümlelerinizi olabildiğine kısa kurmalı ve cümleler semantik olarak uygun olmalıdır. Yazım ve imla kuralları da oldukça önemlidir zira hem yazınızın okunurluğunu arttırır hem de arama motorları açısından bir kriterdir.

Yazının okunulabilirliği iyi olmalıdır bu yüzden mümkün mertebe fazla paragraf ve alt başlıktan oluşmalıdır. Alt başlıklar h etiketlerinden oluşur ve h1, h2, h3… şeklinde hiyerarşik olarak değişmektedir. Yazı içindeki ara başlıkları da bu kurala göre düzenlemelisiniz.

Ayrıca eğer bir alıntı yaptıysanız ki bunu çok önermeyiz, bunlara bağlantı vermelisiniz. Aynı zamanda site içeriğinizde yer alan benzer konulara da bağlantı vererek SEO gücünü arttırabilirsiniz.

Blog yazısı neden özgün olmalıdır?

Arama motorlarının önemli kriterlerinden biri de blog yazılarının orijinal ve faydalı içerikler sunmasıdır. Kopyala yapıştır içerikler, web ortamını bilgi çöplüğüne dönüştüreceğinden arama motorlarındaki pozisyonunuzu olumsuz etkileyecek ve verim alamayacaksınız, bu yüzden kopya içerikten kaçınmalı ve özgün yazılar yazmalısınız.

Blog etiketleri nasıl olmalıdır?

Etiketler, abartılan işlevi tartışmalı konulardan biridir. Etiketleri olabildiğince ilgili yazıları bir araya toplayabileceğiniz bir torba olarak görmeli ve ona göre en fazla üç adet olarak seçmelisiniz. Blog yazarlığı, Blogger’lık, WordPress gibi içerikleriniz varsa eğer bunlara “blog” etiketi ekleyebilirsiniz fakat bunun yerine onlarca ve bir daha kullanılmayacak etiketler eklerseniz bir sürü boş torba oluşturmuş olursunuz. Bundan kaçınmalısınız.

Görseller nasıl olmalıdır?

Görseller konusu da özgünlük konusunun bir parçasıdır. Olabildiğince özgün ya da özgünleştirilmiş resimler tercih etmelisiniz. Zira google yapay zekası resimleri kıyaslayıp benzerlikleri yakalayabilmektedir.  Dolayısı ile en ideal görseller kendi çektiğiniz fotoğraflar ya da kendi dijital düzenlemeleriniz olacaktır.

Fotoğraflarınızı eklerken mutlaka “alt” etiketi ve resimle ilgili açıklamaları doldurmalısınız zira bu görselin ne içerdiğini ve ziyaretçilerinize nasıl sunulacağını tanıtan metinlerdir.

Ve iyi bir blog yazısı hazır

Tüm bu kriterlere dikkat ederek iyi bir yazı yazdınız ve her şey hazır diye düşünüyorsunuz. Büyük oranda cevabımız evet olsa da aslında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da insanlara bu yazının faydalı olması.

İnsanlar faydalı buldukları, beğendikleri içerikleri sosyal medyadan paylaşır ya da kendi sitelerinde yer verirler bu yüzden; içeriklerinizi sosyal medya platformlarda paylaşmak da oldukça önemlidir. Önemli bir faydalılık ölçeğini de tamamladıysanız artık ziyaretçilerinizi beklemeye başlayabilirsiniz.

 


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz