Senaryo nasıl yazılır?

Senaryo nasıl yazılır?

Senaryo nasıl yazılır?

Senaryo nasıl yazılır? sorusunun cevabını aradık sizler için. Özellikle yeni başlayanlar için yol gösteri olacağını düşündüğümüz bu yazımızı dikkatle okuyacağınızı umuyoruz.

Senaryo yazarken iki farklı format kullanılır. Birincisi Fransız formatı İkincisi Amerikan formatı. Ülkemizde yaygın olarak Fransız format senaryo kullanılmaktadır. İki format da biçimsel olarak birbirinden farklı olsa bile içerikte anlattıkları şey aynıdır. Şimdi her iki formatı da yakından inceleyelim…

  • Fransız formatta sayfa ikiye ayrılır. Sol tarafa mizansen sağ tarafa ise diyaloglar yazılır. Mizansen bölümünde mekanın tarifi ve sahnenin tanımı yapılır. Oyuncuların aksiyonları, davranışları ve duyguları burada betimlenir. Sağ tarafa geldiğimizde ise karakterlerin söylediği konuşmalar yani yani diyaloglar yazılır. Bu formatta A4 kağıdın sağı, solu, altı ve üstü 2.5 cm içeriden başlayacak şekilde boş bırakılır. Bu format da Times New Roman fonu on iki puntoyla yazılır. Kurallarına uygun yazılmış bir sayfa yaklaşık olarak filmin 1 dakikasına eşit olur. Yani ortalama doksan dakikalık bir film için doksan sayfalık bir senaryo yazmak gerekecektir. Senaryo sahnelerden oluşur. Sahne yazmaya başlarken öncelikle sahne bilgilerine yer verilir. Her sahnenin bir numarası olur. Buna sahne numarası denir. Sonra o sahnenin geçtiği mekanın adı yazılır. Aynı bölümde o mekanın içinin mi dışının mı kullanıldığına yer verilir. En sonra ise o sahnenin zamanı yani gecemi gündüz olacağı bilgilerine yer verilir. Sahnede yer alan karakterlerinde adları yazılır ve mizansene geçilir.  Karakter isimleri her zaman büyük harflerle yazılmalıdır. Sahne bilgisindeki uyarılar çekim senaryosu ve prodüksiyon için referans oluşturur. Filmin ön hazırlıklarını ve çekim çalışmalarını hızlandırır, kolaylaştırır.
  • Amerikan formata geldiğimizde ise A4 kağıdın alt ve üstünde diğer formatta olduğu gibi 2.5 cm boşluk bırakılır. Diyalog yazarken sağdan ve soldan 7.5 cm boşluk verilir.

Yazı yazmak için hepimizin bildiği yazı yazma programları yeterlidir. Fakat senaristler için profesyonel yazılımlarda vardır. Bunlardan en çok kullanılanları Celtx, Final Draft, Screenwriter gibi ücretli programlar söylenebilir. İçlerinden sadece Celtx Türkçe dil desteği sunmaktadır.

Son olarak şu da unutulmamalıdır ki Ne yazarsanız yazın nasıl yazarsanız yazın önemli olan iyi bir hikayedir. İyi bir hikaye yoksa iyi bir filmde çıkmaz. 

 

 


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz