Kompozisyon yazma teknikleri

Kompozisyon yazma teknikleri

Kompozisyon yazma teknikleri

Kompozisyon neden yazarız?

Kimi okulda öğretmenin verdiği ödevle yazmak zorunda kalır. Kimileri de günlük hayatta kendi duygu ve düşüncelerini kağıda dökmek ister. Muhakkak her insan bir kere de olsa kompozisyon yazmıştır. Ancak Kompozisyon belirli kuralları olan bir yazıdır. Hem okuyucuyu sıkmamak hemde verilmek istenen mesajı doğru aktarabilmek için kompozisyonun nasıl yazılması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Bu kuralları neler olduğunu biliyor muyuz? Haydi gelin öğrenelim…

Kompozisyon yazmaya nasıl başlanır?

Öncelikle değerli arkadaşlar; kompozisyon yazmaya başlamadan önce bir müsvedde kağıt hazırlamalı buraya yazacağımız kompozisyonun planını çıkarmalıyız. Yazacağımız yazının konusu ve başlığı ne olacak, giriş ve gelişme paragraflarında nelerden bahsedeceğim, sonuca nasıl bağlayacağım gibi soruların cevabını bu kağıda taslak olarak yazıyoruz. Bunun için düzenlenmiş bir kavram haritası da oluşturulabilir.

Kompozisyon yazım kuralları nelerdir?

Kompozisyon her şeyden önce bir bütünlük olduğu unutulmamalıdır. Kelimelerin cümlelerin anlamı olduğu kadar estetik açıdan da okuyanı zorlamamalıdır. Cümleler mümkün olduğunca düz ve okunaklı olmalıdır. Bunun için her ne kadar önerilmese de altına çizgili kağıt koyarak cümleleri daha düzgün yazabiliriz.

Yazacağımız kağıdın kenar boşlukları da unutulmamalıdır. Kağıdın sol taraftan yaklaşık 2.5 cm, sağ taraftan 1.5 cm kadar boşluk olmalıdır. Yukarıdan ve aşağıdan bırakılması gereken boşlukta yine 2.5 cm civarında olmalıdır.

Yazım kuralları ve noktalama işaretleri bir kompozisyon için çok önemli bir faktördür. Kelimenin içinde yazacağınız bir yanlış harf kelimenin anlamını değiştirebilir. Bu durum cümlenin anlamını tümüyle bozar. Yazı içinde olması gereken noktalama işaretlerinin kullanımı da en az yazım kuralları kadar önemlidir. Noktalama işaretlerinin nerede kullanılması gerektiğini veya kelimenin doğru yazımını bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumlarla ilgili Nasilyazilir.org her zaman yanınızda olacaktır.

Kompozisyonda başlık nasıl belirlenir?

Kompozisyonda genelde önce yazı yazılır sonra başlık atılır. Yani genel konu çevresinde yazı yazıldıktan sonra başlık yazıya uygun seçilir. Belirlediğimiz başlığın tamamı büyük harflerle yazılır. İki üç kelimeden daha uzun başlık mümkün olduğunca seçilmemelidir. Metnin konusu aynı zamanda metnin başlığı olabilir.

Kompozisyon yazım ön aşama kurallarını uyguladık. Bu kuralları öğrendikten sonra kompozisyon yazmaya başlayabiliriz artık. Bundan sonrası için sitemizde yer alan “Kompozisyon nasıl yazılır?”  başlıklı yazımız size yardımcı olacaktır.

Ayrıca sitemizde birçok kompozisyon örneği mevcuttur. Ödevlerinizde kullanabilirsiniz.


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz