Kompozisyon Nasıl Yazılır?

 

Kompozisyon nasıl yazılır

Kompozisyon nasıl yazılır, kompozisyon yazım teknikleri

Kompozisyon; bir düşünce metnidir. Yani yazar eğer bir yazıda aklındakileri ve hissiyatını katıp, bir fikir vermeyi amaçlıyorsa şayet bu bir kompozisyon yazısı olur. Diğer adı edebiyatta deneme yazısı olarak geçer. Kompozisyon yazmak için o halde ilk şartımız bir düşünce olması gerektiğidir. Eğer duygu düşüncelerden ziyade sadece bilimsel veriler açıklanıyorsa yazıda bu sefer bu yazıya makale adı verilecektir.

Her ne kadar kalıplaşmış bilgililerden oluşsa da; kompozisyon hakkında sığ bilgisi olanlar giriş gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşacak diye tutturur. Ve bu durumu sanki koskoca kompozisyon 3 paragraf şeklinde olacak diye de diretir. Olmaz arkadaşlar. Bir kompozisyon on paragraftan da oluşabilir. Yazar birinci paragrafta dikkati çekmek için bir tartışma başlatabilir. Ardından duygularını açıklar. Ardından tanık gösterir, örnekleme yapar, hatta yeri gelir öyküleme yöntemiyle kısa bir anı ya da hikaye de anlatır.

Yani illa dar kalıplarla yazılacak diye kural yoktur. Esas böyle yazarsanız parmak ısırtırsınız. Açıklama yapın diyaloglara yer verin, yer gelince tartışma yaratın ve sonunda söyleyeceğiniz en güzel cümleyle yazıyı noktalayın.

Varsa bir düşünceniz altta yorum yapın tartışalım arkadaşlar. Mesela ben öğrenciyken ne methiyeler dizip 20 aldığım oluyordu sınavda, ne saçmalıklar yazıp 95 aldığımı da bilirim. Bazı eğitimci arkadaşlar maalesef dar kalıplarda tıkılıp kalıyor. Sadece yazı güzelliği ile not verilmez, sadece kurala uyduğunuz için de not verilmez. Yakışıklı hırsız olabileceği gibi çirkin zenginler de bu gezegende…

Ha unutmadan şu sitede yeterince güzel işe yarar kompozisyon örnekleri var: 

https://www.beyazokul.com/kompozisyon-ornekleri/

Beyaz okul adında güzel bir edebiyat sitesi tavsiye ederim…


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz