CV Nasıl Hazırlanır?

CV Nasıl Hazırlanır

CV Nasıl Hazırlanır

CV, şüphesiz ki iş arayışı içinde olan bireylerin hazırlamaları gereken ve geçmişte hangi iş alanlarında nasıl deneyimi olduğunu, hangi dönemler arasında çalıştığını, hangi vasıf yani unvan ile çalıltığını, o iş yerinden ayrılma sebebini, var ise eski iş yerinin iletişim bilgilerini ve henüz herhangi bir tecrübeniz yok ise hayatınızın kısa bir özgeçmişini hazırladığınız belgeye özgeçmiş yani CV denir. CV, her kurum, kuruluş için istendiği ve kişileri tanımaya yönelik kısa bir bilgi birikimi içerdiği için nasıl hazırlandığını ve hangi bölüme ne yazıldığını bilmek önemlidir. CV, ne kadar güzel hazırlanırsa işe alınma ihtimaliniz o kadar artacaktır. Gelin CV hazırlama adımlarını takip ederek CV ‘mizi oluşturalım!

CV Hazırlama Adımları

Etkili CV hazırlamak için izlenmesi gereken bazı adımlar ve işverenlerin takip ettiği bazı noktalar bulunmakta. İyi CV nasıl hazırlanır? sorusuna detaylı şekilde yanıt verdik.

1) Sağ üst köşeye bir adet vesikalık fotoğraf yapıştırınız. Bu fotoğraf incelenme esnasında sizin dış görünüşünüzü yansıtacağı için önemlidir. Ya da iş başvurusu esnasında birebir görüşme yapar iseniz sizi hatırlamak ve evraklarda fotoğrafınızı kullanmak için gerekli bir detaydır. Fotoğrafın genellikle son üç yıl içerisinde çekilmiş olması yeterlidir.

Hızlı CV hazırlama yöntemleri

2) Ad, soyad, doğum gibi kimlik bilgilerinizi eksik yazınız. Bu doğruluk işe alınmanız takdirde teyit edilir ve eğer birbiri ile örtüşmeyen bilgiler var ise güven eksikliği oluşturacağından işe alınmamanıza neden olabilir. Kendiniz ile bilgileri tam ve eksiksiz bir şekilde başvurduğunuz kurum, kuruluş, yere teslim ediniz. Gerektiği takdirde bu bilgiler ile internet sistemdeki bilgilerinizin uyuşup uyuşmadığı da kontrol edilebilir.

 

3) En önemli ve tüm detaylardan bahsetmenin gereken bölüm özgeçmiştir. Bunu birkaç ana dala ayırıp inceleyeceğiz. İlk olarak geçmişte bir iş deneyimini var ise çalıştığınız yerin adını, hangi yıllar arasında çalıştığınızı, hangi ünvanla ne pozisyonda çalıştığınızı, işten ayrılma sebebinizi yazarak açıklayınız. Eğer işten ayrılma durumu olumsuz bir neden ise o nedenin detayını da açıklamayı unutmayınız. Bu durum size karşı herhangi bir güvensizlik ya da kafalarda oluşan soru işaretini önler. Öğrenim bilgilerinizi eksiksiz yazmayı unutmayınız. Hangi okuldan mezun olduğunuzu ve öğrenimin hangi yılları kapsadığını! Ayrıntılı CV çok şey yazmak değil bilgileri sade ve net bir şekilde karşı tarafa aktarmak demektir.

CV hazırlarken nelere dikkat etmeli

İkinci olarak geçmişte bir deneyimini yok ise öğrenim bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Hangi yılarda öğrenim gördüğünüzü, hangi kurumdan, hangi unvan ile mezun olduğunuzu yazmanız gerekmektedir. Özellikle aldığınız sertifikaları bu CV içine eklemeniz, sizin hangi alanda kendinizi geliştirmiş olduğunuzu kanıtlamak için önemlidir. Öğrenim gördüğünüz okul kadar kendinizi hangi alanda ve nasıl geliştirdiğinizi kanıtlamak için ispat oluşturan belgeler gerek kişisel gelişim yöntemleri olsun gerek iletişimin nasıl kurulacağı olsun birçok pozisyonda iş bulma imkanınızı da sağlayacaktır.

 

Etkili bir cv için kendinizi doğru ifade edin!

Herhangi bir yükseköğrenimden mezun olmadıysanız ya da o işte deneyiminiz de yok ise en son mezun olduğunuz okulu ve başvurduğunuz iş ile ilgili olmasa da şu ana kadar hangi sektörde ve nasıl bir pozisyonda çalıştığınızı kısa ifade ediniz. Bu sizin başvurduğumuz pozisyon ile önceden çalıştığınız pozisyon arasındaki bağlantıyı kurmalarına ya da sizi en çok hangi pozisyonda işe alırlar ise aktif ve verimli olarak çalışabileceğinizi düşünmelerine yardımcı olur. Bu sebepten dolayı alakası yok diye yazmamayı tercih ettiğiniz özgeçmişinizden de birkaç parça bahsetmek mantıklı ve sağlıklı bir karar olacaktır.

 

4) Güncel adres bilgilerinizi, iletişim numaralarınızı eksiksiz ve doğru bir şekilde formun alt kısmına yazmayı unutmayınız. İşe alınmanız durumunda güncek adres ve iletişiminizden size ulaşılacaktır. Tüm adımları doğru uyguladıysanız CV hazırlama işleminiz bitmiş demektir.


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz