Yüksek Lisans Tezi nasıl yazılır?

Yüksek Lisans Tezi nasıl yazılır?

Yüksek Lisans Tezi nasıl yazılır?

Bu içeriğimiz de bir yüksek lisans tezi yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiği, hangi bölümlerden oluşması gerektiği ve bu bölümlerin hangi içeriklere sahip olması gerektiğinden kısaca bahsedeceğiz…

Bir Yüksek Lisans tezinin dört tane ana unsuru olmalıdır.

  • Giriş kısmı: Bu kısım sizin ne yaptığınızın okuyucuya aktardığınız ana kısımdır. Dolayısıyla danışmanınızı ikna edeceğiniz kısım bu bölümdür diyebiliriz. Çünkü jüri üyeleri ve danışmanınız girişinizi dikkatlice okuyacaktır. Bu kısımda sizin ne yaptığınız, amacınızın ne olduğunu okuyuculara aktardığı kısımdır. Özellikle ilk paragrafı olabildiğince ilgi çekici yazmak fayda sağlayacaktır.  Konuyla ilgili bu bölümde araştırma sonucu olan rakamlar verilebilir. Varsa ilgili sorunlar bahsedilebilir ve çözüm yolları önerileri sunulabilir. Böylece karşı tarafı ilk paragrafta önemli bir konu olduğu ikna etmeye çalışılabilir.
  • Bundan sonraki bölüm literatür arka planıdır. Bu kısımda genel itibariyle teknik kavramlardan bahsedilebilir. Konunun derinlemesine incelendiği bolca teknik ve teorik bilginin yer alacağı bölümdür. Bahsedilmesi gereken ayrıntıların tümüyle irdelenmesi açıklanması ve belli bir uzunlukta olması gerekir. Konu açıklanırken genel ifadelerden yola çıkarak özele doğru yani konuyu daraltarak devam edilmesi doğru olacaktır. Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları da bu bölümde ayrı paragraflar halinde yer vermeniz gerekir. Literatür arka planı bölümünde konunuzla ilgili hipotez kurgunuz varsa kesinlikle bu bilgiye yer verin. Yeterince örneklemeye yer vermeniz tezinizin jüride olumlu etkisi olacaktır.
  • Yüksek lisans tezini oluşturan diğer bir kısım metodoloji kısmıdır. Bu kısımda ilk olarak hangi yöntemi kullandığınızdan bahsetmelisiniz. Yöntem olarak nitel mi, nicel mi, deneysel tasarım mı yaptınız, arşiv taraması mı yaptınız bunu metodolojinin başında belirtmeniz gerekir. Sonrasında kullandığınız yöntemde hangi araçları kullandığınızı belirtmeniz gerekecektir. Çünkü her yöntemin belirli bir veri toplama aracı vardır. Örneğin konuyla ilişkin anketle veri toplamış olabilirsiniz. Böyle durumda bu ankette hangi ölçekleri kullandığınızda yer verilmesi gereken diğer bir bilgidir. Metodoloji kısmının ikinci bölümünde kullanmış olduğumuz yöntem ve araçlarla nasıl bir örnekleme kullandık yazılmalıdır. Kullandığınız yöntem anket ise mesela kimlere ulaştınız, nasıl ulaştınız veya ne zaman ulaştınız gibi bilgiler olmalıdır. Örnekleme özellikleri, yaşı, cinsiyeti gibi bilgilerde tablo olarak verilebilir.
  •  Bu bölümlerden sonra Hipotezlere ilişkin testleri yaptığımız kısım geliyor. Yöntemden yönteme değişmekle beraber hipotez öncesinde kullandığımız ölçeklerin güvenilir, geçerli olup olmadığına dair testlerde yer almalıdır. Dolayısıyla hipotez testlerimize ilişkin analizlerimizin tabloları ve bu tabloların açıklamaları olmalıdır. Daha sonra hipotez testlerimizin sonuçlarına yine bu bölümde yer vermeliyiz. Ondan sonra tartışma bölümümüz geliyor. Burası olabildiğinde literatür kapsamında sonuçları verdiğiniz kısım olmalıdır.

Yüksek Lisans Tezi nasıl yazılır? sorusuna genel hatlarıyla bu yazımızda cevap vermeye çalıştık. Ancak tezinizi yazmadan önce bu bilgiler dahilinde danışman hocanızla da görüşmeniz yararlı olacaktır.

 


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz